The story of materiality

The story of materiality

By balancing contemporary ethnic and contemporary sensitivity, Studio Wood designed a warm and simple home for families in Surajkund, Haryana …
Layers of texture, colors and patterns are rich but understated to define space as well as put it together. The sandstone jutting-out fence adds a lot of ethnic charm, while the cut-out on the boundary wall with the sandstone cobbler welcomes one to this spot of 11,500 sq ft.

The story of materiality

White marble Katni, wood and tile patterns allude to various flooring palettes, while teak and oak wood with metal inserts and other woven bamboo consists of specially designed furnishings. The use of traditional cloth prints such as Ikat and Kalamkari directly weave India into space; Woven cotton fabrics with vibrant colors add to the spirit; floral wallpaper in the dining room and artwork collected on a family trip adorns the living room wall – enveloping the house with vibrations of life.

Bright and airy, the bachelor music room is taut and understated stands out because of its immersive traditional d├ęcor consisting of divans, tapestries, diya and beautiful Saraswati instruments belonging to senior household members and classical vocalist Padmashri, Nyonya Guha. A low-rise wooden platform mounted on Dewi Saraswati’s artwork is immortalized with art tied up inside bamboo and wooden walls, woven background extending to the ceiling.

One sees the combination of wise form and function – wooden slatted separator (at entrance) continues as a bench; Glazed ceramic tiles insert into wooden tables duplicated as hot plates; the step bench in the child’s bedroom is also a staircase … meets the element of surprise.

In terms of color, the Hans Wenger blue electric replica seats provide a striking contrast to the wood-dominated dining area. A small yard wedged between the kitchen and the dining room follows a palette that draws color from nature; The brightly textured walls make dramatic three-level statements as bright wells, while calm bodies, grassy ground floors and paving brick floors complement the feel of the outdoors.

Taking the external factor forward, the second-floor balcony radiates Mediterranean touches with pot planters, blue-patterned floors and brick benches and fully reinforced concrete, turning this residence into an eclectic space, where furniture and techniques are cost-effective. , blend ingredients and layering patterns used intelligently The story of materiality